Απογραφή πλυθισμού στην Αλβανία
Εκπρόσωποι 8 μειονοτικών ομάδων συντονίζουν τη δράση τους ζητώντας αναβολή της απογραφής

Σε αποχή από την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου προσανατολίζεται η Ομόνοια και άλλες οργανώσεις μειονοτικών ομάδων της Αλβανίας, όπως δήλωσε στο "Εθνος της Κυριακής" ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς παραμένουν ανοικτά τα "παράθυρα" για την αλλοίωση των στοιχείων με στόχο κυρίως τον εκμηδενισμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Εκπρόσωποι οκτώ μειονοτικών ομάδων συντονίζουν τη δράση τους ζητώντας αναβολή της απογραφής, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης των κενών που τώρα υπάρχουν. Η μάχη της απογραφής έχει ξεκινήσει μήνες πριν και οι όροι και οι προϋποθέσεις ανατράπηκαν με τροπολογία που πέρασαν από το Αλβανικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο τα κόμματα των "Τσάμηδων". Οι ενστάσεις της Ομόνοιας αφορούν τόσο την ουσία των ερωτημάτων της απογραφής όσο και τη διαδικασία.

Το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού ουσιαστικά ανατρέπεται καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι η ψευδής δήλωση εθνικής καταγωγής, που θα διαπιστώνεται με τη σύγκριση των στοιχείων από τα ληξιαρχεία, θα διώκεται ποινικά και θα τιμωρείται με πρόστιμο σχεδόν 1000 δολαρίων. Αν δηλαδή κάποιος δηλώσει ελληνικής καταγωγής και διαπιστωθεί ότι στο ληξιαρχείο δεν έχει καταγραφεί ως μέλος της μειονότητας, τότε θα διώκεται.

Στοιχεία από την εποχή της χούντας

Σημαντική λεπτομέρεια: τα ληξιαρχεία περιέχουν τα πλασματικά στοιχεία της εποχής Χότζα που αναγνώριζαν ελληνική καταγωγή μόνο σε μειονοτικές περιοχές, με αποτέλεσμα στην τελευταία απογραφή του 1989 σε ολόκληρη την Αλβανία να έχουν καταγραφεί μόλις 58.739 ελληνικής καταγωγής πολίτες και π.χ. στην Κορυτσά να είναι μόλις 158.Πρόβλημα προκύπτει και με το ερωτηματολόγιο, το οποίο πλέον θέτει ως ερώτημα σε "ποια εθνοπολιτιστική ομάδα ανήκετε", το οποίο είναι πλασματικό, όπως τονίζει ο κ. Ντούλες, και δεν καταγράφει τη μειονοτική ταυτότητα. Η αλβανική "ευρηματικότητα" όμως δεν εξαντλείται εδώ. Στοχεύοντας κυρίως τα μέλη της ελληνικής μειονότητας που εργάζονται στην Ελλάδα οι αλβανικές αρχές τελικά δεν επιτρέπουν στο ένα μέλος της οικογένειας να απογράψει και τα πρώτου βαθμού μέλη της οικογένειάς του που ζουν στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η δυνατότητα προσφέρεται για τα μέλη της οικογένειας τα οποία ζουν σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι δεν προσφέρεται η δυνατότητα στις μειονοτικές ομάδες της Αλβανίας να έχουν παρουσία στις ομάδες απογραφής και συλλογής των στοιχείων, εκτός εκείνων των περιοχών που υπάρχουν μειονοτικοί δήμαρχοι.

Το γεγονός αυτό αφήνει τα περιθώρια για εκφοβισμό και εκβιασμό μειονοτικών ώστε να μη δηλώσουν την ελληνική καταγωγή τους.
Πηγή: neb.gr
409 Επισκέπτες
Συντάχθηκε: 26 Σεπτεμβρίου 2011, 16:59
Παρακαλώ εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Ποιο πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το χωριό μας;
Ο δρόμος ή η ύδρευση;
Μόνο τα μέλη ψηφίζουν
Επισκέπτες: 1
Εγγεγραμμένοι: 0
booked.net
Στο www.eleftherohori.gr χρησιμοποιούμε cookies!
Χρησιμοποιούμε cookies για να μην χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε σύνδεση (login) στο site μας,
πατώντας "Αποδοχή" θα αποθηκευτούν με κρυπτογράφηση στη συσκευή σας τα στοιχεία εισόδου σας για 1 έτος.
Αποδοχή